tirsdag 24. februar 2009

Den svenske filmsuksessen "Mitt liv som hund"

"Man måste jämföra!"

Spillefilmen ”Mitt liv som hund” kom ut i 1985. Denne filmen ble det virkelige gjennombruddet for den svenske regissøren Lasse Hallström. Hallström er en veldig kjent svensk regissør som blant annet har regi i filmer som ”Siderhus-reglene”, "Sjokolade”, og ”Hva er det med Gilbert Grape?". Hallström har også vært nominert til Oscar hele tre ganger. Filmen er basert på romanen til Reidar Jönsson. Manuset til filmen ble skrevet i et samarbeid mellom Hallström og Jönsson. Denne filmen er en barndomskildring og handler om den vanskelige barndommen til 10 år gamle Ingemar Johansson. Da filmen kom ut på midten av 80-tallet ble den tatt med storm. Publikum ble svært overrasket over hvor god filmen til Hallström var, og han fikk oppmerksomhet. Filmen ble nominert til to Oscar, og ble belønnet med Guldbaggen som er en svensk filmpris.

Filmen ”Mitt lov som hund” handler om deler av barndommen til 10 år gamle Ingemar Johansson. Moren lider av tuberkulose og kommer ikke særlig godt overens med Ingemar. Etter mye krangling og uroligheter bestemmer familien seg for å sende Ingemar til onkelen sin i Småland, samtidig som moren må på sykehus. Her lever de et helt annet liv enn det Ingemar er vant til hjemme i byen. Får å komme bort fra den urolige hverdagen tyr han til han egenkomponerte ”overlevelsesteknikk”. "Man måste jämföra!" Han sammenlikner hele tiden seg selv med hunden Laika som ikke hadde det så bra. Anslaget i filmen er når Ingemar må flytte til onkelen sin. Dette er også historiens store vendepunkt. I filmen møter vi hovedpersonen Ingemar, moren, storebroren, onkelen og familien i Småland, den hyggelige damen på glassblåseriet og mange flere. Vi møter mange forskjellige personer i filmen fordi den handler om to forskjellige miljøer. Hele historien blir fortalt i kronologisk rekkefølge. Nesten helt på slutten i filmen får vi se noen tilbakeblikk av hva vi har sett tidligere. Disse tilbakeblikkene gjør oss oppmerksomme på hvorfor Ingemar har flyttet, og hvorfor situasjonen er som den er. Tilbakeblikkene har en stor virkning, og er faktisk ganske sterke.

Miljøet i filmen er hentet fra tidlig på 80-tallet i Sverige. Familien Johansson er en familie med mange problemer. Moren er sengeliggende på grunn av tuberkulose, storebroren til Ingemar har sine egne problemer, og det er tydelig at han også sliter. Forholdet mellom moren og Ingemar er dårlig. Til tross for morens sykdom prøver stadig vekk Ingemar å få henne til å le. Han prøver stadig nye metoder, men moren er uinteressert og gjemmer seg i å lese bøker. Forholde mellom dem blir stadig verre utover filmen, og kranglene ender som oftest med at moren får et aggressivt anfall. Forholdet mellom Ingemar og broren hans er heller ikke så bra. Broren blir oppgitt over Ingemar fordi han hele tiden skal irritere og være i veien. Broren liker også å plage Ingemar ved å sikte på hunden hans Sickan. Sickan er Ingemars beste venn, og Ingemar blir helt knust når de må sende han” kennelen”. Miljøet i Småland er helt forskjellig fra bymiljøet hvor Ingemar egentlig bor. I Småland er det et voksenmiljø hvor man må klare seg selv. I Småland tilbringer Ingemar og onkelen hans mest tid hjemme og på glassmakeriet. Onkelen er en hyggelig mann som liker Ingemar for den han er. Onkelen virker faktisk litt dom til tider. På landet får Ingemar seg nye venner. En av disse er ”guttejenta” Saga. Sage er begeistret for Ingemar. Saga er en veldig god fotballspiller, men hun får bare spille fordi de andre på laget tror henne er en gutt. Hun har begynt å få pupper, og Ingemar hjelper til med å skule dem. Ingemar og Saga får et godt vennskap. Oppholdet i Småland virker positivt på Ingemar, og han får til slutt livsgleden tilbake. I motsetning til Ingemars positive utvikling i filmen går det bare nedover for moren, som til slutt dør. Det er veldig klart å se virkemidlene som er brukt for å karakterisere de forskjellige personene i filmen. Ved for eksempel å se på moren ser vi at raseriutbruddene og de rare tingene hun gjør, som å lese, beskriver henne. Ingemar bruker ofte pene klær, dette er nok for å karakterisere han som veslekoksen.

Hele filmen skildrer to helt forskjellige miljøer. Vi har hjemstedet til Ingemar og dit hvor han etter hvert flytter, Småland. Filmen skildrer meget godt disse plassene, og er to helt tydelige motsetninger som betyr mye. Bildeutsnittet i filmen er litt spesielt. Kameraet fokuserer mye på ansiktene for å utrykke følelsene på de forskjellige karakterene i filmen. Klippingen er det ikke noe spesielt med. Filmen har veldig få kamerabevegelser, og går heller inn i et nytt bilde enn å følge de forskjellige personene når de beveger seg. Musikken i filmen er rolig og avslappende. Det er lange deler uten musikk, noe som får oss til å være oppmerksom på hva de sier. Lysbruken i filmen er stor. I de aller fleste scenene er det mye lys, og vi får sjeldent se mørke scener.

”Mitt liv som hund” er en fantastisk barndomskildring med regissør Hallström på sitt beste. Dette er en film med gode karakterskildringer og med mange gode poeng. Temaet i filmen er å ha en vanskelig oppvekst. Budskapet i filmen er at vi mennesker er forskjellige og med ulike krav. Jeg likte filmen ganske godt. Til tiden var den faktisk ganske morsom, men også kjedelig. Jeg likte spesielt godt de gode karakterskildringene. Filmen holder god standard til og med i dag. Alt i alt syntes jeg filmen var god, grunnet godt skuespill og et godt tema og budskap.

Bildene er hentet fra: bilde 1 bilde 2
Her kan du se flere deler fra filmen:




Ingen kommentarer: